Vad sägs om lite konsumentupplysning? GP (12/11) har gjort en näringsmässig analys på Göteborgs och Sveriges mest populära pizza, kebabpizzan. Testet gick till så att reportern ringde till olika pizzerior (8 st) i Göteborg, både centralt belägna och i olika väderstreck runt om i Göteborg. Man beställde 2 st kebabpizzor från varje pizzeria, den vanligast sålda sorten och med den mest sålda såsen. Pizzorna förvarades frysta och levererades sedan till ett laboratorium för analys. Vikten på pizzorna varierade mellan 515 gram och 859 gram. Den lättaste pizzan var inte den med minst energi och den tyngsta var inte den med mest energi. Vad det beror på ger inte testresultatet något egentligt svar på men man tror det beror på mängden sås som ringlats på vid tillagningen. Här följer några utdrag från testresultatet, alla siffror grundar sig på 100 gram kebabpizza. Den pizza med minst energimängd per 100 gram innehöll 317,8 kcal och vägde total 711 gram. Smäller man i sig hela den pizzan får man i sig totalt 2260 kcal! Dricker man ex. en halv liter cola till får man i sig ytterligare 215 kcal, och hamnar på ca 2500 kcal. Detta motsvarar den beräknade dagliga energimängden för en man mellan 31-60 år med ett stillasittande arbete! Den energimängden får man alltså i sig vid en och samma måltid! Beräknad energimängd för en kvinna med motsvarande ålder och arbete är 1900 kcal, äter hon också motsvarande mängd pizza överskrider hon sitt energibehov med 35%! Intressant var också förhållandet mellan protein, kolhydrater och fett. Förhållandet, generellt sett mellan protein och kolhydrater var väl ok, vi pratar ju ändå om undermålig föda, riktigt skrämmande blir det dock när man redovisar innehållet av fett. Pizzan med den största totalmängden fett; 137 gram! Det motsvarar 1233 kcal! Fördelningen mellan de olika fettsyrorna var också avslöjande, mättade fettsyror som vi bör undvika till förmån för enkel och fleromättade, fanns det gott om, 43.6% som mest. Transfettsyror, som bildas vid härdning och uppvärmning av oljor, är bland det absolut sämsta vid kan tillföra vår kropp. Dessa har bl.a. egenskapen att höja det skadliga LDL- kolesterolet och sänka det nyttiga HDL-kolesterolet. Pizzan med det högsta dvs. sämsta värdet innehöll 5 gram transfettsyror per 100 gram pizza. Salt och saltkonsumtion som är intimt förknippat med högt blodtryck och på så vis även kopplat till hjärt-kärlsjukdomar fanns det också gott om. Rekommendationen är 5-6 gram om dagen, pizzorna innehöll mellan 7-15 gram.
Soptunnan, nästa?