Få före´etelser väcker så starka känslor inom mig som vanvård av djur och djurplågeri. Så här års och under rådande värmebölja är det naturligtvis dags igen, med osviklig precision dyker händelsen upp på nytt, samma visa år ut och år in! Husdjur, företrädesvis hundar, som lämnats kvar i bilar, med uppdragna rutor och utan tillgång till frisk luft går det stackars djuret en plågsam död till mötes.

Senast i helgen fick polisen i Mariestad bryta sig in i en bil för att rädda två hundar och i Boden dog en hund efter några timmar i hettan.Hundar

"Hundarna dör av värmen, folk verkar helt oförstående till att det går så fort"- säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben. En bil som parkeras inledningsvis i skuggan vid en utomhustemperatur på ca 17 grader och där solen flyttar sig så att bilen sammanlagt under 5 timmar står i solen i ca 3 timmar, även om detta innebär en måttlig höjning av utomhustemperaturen till 22 grader, kan temperaturen inne i bilen stiga upp mot 80 grader! Hunden svettas bara genom nos och tassar och kan bara göra sig av med överskottsvärme genom att flämta. Det stressar hunden som redan efter en liten stund kan få en cirkulationskollaps vilket innebär att vissa organ slutar att fungera. Att hunden försöker uppsöka skugga inne i bilen, om den verkar helt apatisk eller har panik kan vara tecken på överhettning. Enligt jordbruksverket är handlingen att lämna en hund i en varm bil att likställa med djurplågeri och den som upptäcker att en hund far illa får enligt brottsbalken agera,  även om det innebär att man måste krossa en ruta.

- Vi brukar säga att man ska börja med att ringa polisen, och om du måste slå in rutan, se till att du har vittnen som kan intyga att hunden är i dåligt skick, säger Hans Rosenberg.

Upptäcker du en hund eller annat husdjur som plågas; agera!

Källa: GP 2010.07.06