Det är troligen den vanligaste frågan som  jag får angående kosttillskott! Tyvärr är det svårt att ge ett entydigt svar på frågan - det beror nämligen på ett antal olika faktorer - för när det gäller träning så måste man titta på alla  komponenter som bidrar till ett lyckat träningsresultat! Se det som ett pussel där alla bitar är lika viktiga för att få fram bilden!

Men vi kan ju försöka räta ut frågetecknet något:

Ja - man kan lägga på sig överflödiga kilon av gainer! All övervikt, oavsett var kalorierna kommer från, beror på ett för högt kaloriintag i förhållande till energiomsättningen! Tillför du extra kalorier över denna kommer du att öka i vikt!

Nej - du blir inte tjock av gainer om kalorierna från produkten ingår i ditt totala kaloribehov! Det är alltså inte gainers i sig, som ger dig överflödiga kilon.

Däremot kan det vara på plats att höja ett varningens finger för gainers! Särskilt för dig som vet att du har lätt för att öka i vikt. Den höga halten av snabba kolhydrater, i första hand maltodextrin, kan vid generös dosering lätt bidra till att onödiga kilon smyger sig på! Som du säkert känner till så påverkar kolhydrater (socker) hormonet insulin. Insulin är ett kraftfull anabolt hormon som bl.a. påskyndar glykogeninlagringen för att påskynda återhämtning, men insulin påverkar också fettinlagring! Fettinlagring (lipogenes) är kroppens sätt att hantera överskott av kalorier, när dina energireserver redan är fyllda så måste överskottet hanteras på något sätt; fettinlagring! Kroppen använder i första hand kolhydrater som energikälla och därefter lagrat kroppsfett. Är man generös i sitt användande av gainers och kanske  samtidigt har en i övrigt kolhydratrik kost, och då får ständiga insulinspåslag, kommer det med största sannolikhet att leda till en ökad fettvikt. Har man då stora mängder lagrat muskelglykogen så måste kroppen först använda det som energikälla vilket i sin tur ger signaler till att behålla kroppsfettet, d.v.s. minskad fettnedbrytning, lipolys. Enkelt uttryckt, när mängden insulinet stiger, minskar glukagon, det hormon som styr förbrukningen av lagrat fett. Båda dessa hormoner kommer från samma ställe i kroppen, bukspottkörteln, Langerhanska öarna.

Har jag då ingen nytta av en gainer?

Jo - gainer är i första hand ett bekvämt sätt att snabbt återställa muskelglykogen! Men - om du har lätt för att öka i oönskade kilon, använd den med måtta! Se till att den ryms inom ditt dagliga kaloriintag. Prova med att minska dosen och använd den bara efter träning! Håll dig till vanligt Whey protein i övrigt under dagen. Andra alternativ kan vara att använda sig av SELF WHEY ACTIVE 50/50 som innehåller lika delar proteiner/kolhydrater. Eller varför inte prova SELF JUST CARB som innehåller enbart maltodextrin, alltså samma sorts kolhydrat som i gainer. Då kan du tillsätta, och dosera Just Carb efter eget behag till dina vanliga Whey drinkar och på det viset göra din egen "gainer"