Är du kostmedveten så är du säkert medveten om att lax är en ovanligt nyttig fisk. Förutom höga värden av Omega 3, så innehåller den vitamin B3, B7, B12,  D-vitamin samt spårämnen som selen, jod, biotin, kalium. Ser man till makronutrienterna så får man på 100 gr (110 kcal) 20 gr protein, fett 3,5 och kolhydrater 0!

Perfekt LCHF mat! Den vildfångade laxen har en kraftfull röd färg som kommer från ett naurlig färgämne - astaxantin. Detta ämne i sig innehåller intressanta hälsofördelar som att det är starkt antiinflammatoriskt, förbättrar blodflödet samt ökar energiproduktionen i mitokondrierna samt uthålligheten i musklerna!

Mycket bättre kan det inte bli!

 

LAX

 

Vad är då problemet?

 

Den odlade laxen! Som så ofta när efterfrågan är stor och man ser en ekonomisk potential börjar man leta efter andra alternativ för att sänka kostnaderna - så istället för att nöja sig med att fiska laxen så har man börjat odla den vilket har lett till sjuka fiskar som far illa. I dokumentären "Filet-oh-fish" kommer avslöjanden som kraftigt skiljer sig från den officiella bilden från fiskindustrin. Från officiellt håll betonar man vikten av att fisken slaktas så fort som möjligt för att inte stressa fisken. Stressad fisk leder till en sämre livsmedelsprodukt. Känns detta igen från djurproduktion i allmänhet?!

 

Vad man inte nämner är den enorma stress som laxen utsätts för i hela sitt liv genom att leva under mycket trånga förhållanden. Detta är inte naturligt för laxen som inte får möjlighet att vandra och leka som är en stor och viktig del av dess liv.

 

En annan aspekt av att leva så trångt är att sjukdomar och parasiter sprider sig mycket snabbt. Hur löser man det? Genom antibiotika, och man sprutar även ut bekämpningsmedel för att få bukt med parasiter och bakterier. Tilläggas kan att då odlingarna inte är slutna sprider sig dessa potentiellt farliga ämnen till andra vatten.

 

Värst av allt är dock fodret! Fodret som består av pellets ska ersätta den föda som laxen normalt konsumerar men dessa pellets innehåller bland annat fiskolja från ål från Östersjön som kan innehålla bland annat miljögifter som dioxin och kvicksilver. För att minska risken för tungmetaller och miljögifter har man provat med att byta ut fiskoljan mot soja och majsprotein samt vegetabilisk olja. Men då lax inte är ämnade att äta majs och soja blir dom sjuka av dieten och man måste tillsätta antibiotika för att hålla fiskarna någorlunda friska! Den vegetabiliska oljan som är rik på Omega-6 sänker halten av Omega-3. (Som bekant är Omega -6 inflammationspådrivande!) Fodret innehåller också astaxantin, här i en syntetisk form som ofta framställs från kol - en variant som inte är kemisk identisk med den naturliga.

Man har också konstaterat att den odlade laxen kan innehålla mellan 3-5 gånger så mycket fett som den vilda och det är i fettet som tungmetallerna lagras.

 

En annan mycket obehaglig kemisk ingridiens är etoxikin. Etoxikin utvecklades på 50-talet som bekämpningsmedel av det omdebatterade företaget Monsanto, då för besprutning av frukt och grönsaker. Nu används det av fiskindustrin för att hindra fett från att härskna. En norsk forskare och doktorand, Victoria Bohne, har forskat på effekterna av etoxikin på människor och funnit att giftet kan passera blod-hjärnbarriären och kan vara cancerframkallande. När hon ville offentligöra sin avhandling blev hon pressad att avgå från sin post på universitet. Hon kan därmed inte publicera sina resultat i någon vetenskaplig tidskrift.

 

Det mest framträdande tecknet på att fisken inte mår bra är att fiskköttet faller isär när man böjer det i otillagat tillstånd.

 

Man får hoppas att avslöjandena leder till förbättringar avseende hur man bemöter sjukdomar och näringsfattiga fiskar. men oavsett hur det kommer att se ut framöver med foder och besprutning så går det inte att komma ifrån att den odlade laxen lever ett onaturligt liv och är stressad av de trånga förhållandena.

Just det faktum att det är så många på ett och samma ställe gör att eventuella sjukdomar oundvikligen sprids mycket fort.

 

BJORN LAX 

För att verkligen tillgoda göra sig laxens fina hälsofördelar, är den vildfångade laxen ett betydligt säkrare alternativ!

 

Källa: Pia Andrea, Näringsmedicinsk Tidskrift.