Först vill jag lyckönska dig till ditt val av träningsform.
Jag hoppas det ska motsvara dina förväntningar, att du får uppleva gymmet som en trivsam miljö och får vara med om god kamratskap.
Och att du kommer att få de resultat som du hoppas på! Som en hjälp på vägen att lyckas med din träning vill jag ge dig dessa råd:

  1. Skaffa dig kunskap
    Se till att du får instruktioner så att du får lära dig hur man använder utrustningen, maskiner såväl hantlar som stänger. Ofta ingår det instruktioner i medlemsskapet,se till att utnyttja den möjligheten.Ställ alla frågor du kan komma på! Du kan också prova med att vända dig till någon annan tränande som verkar erfaren. OBS! tänk på att det, oftast, inte är den största och starkaste killen på gymmet som vet bäst! Dessa ägnar sig ofta åt "kast med tung vikt!"
    Varning också för självutnämnda PT:s. Dessa finns överallt och erbjuder gladeligen sina tjänster vilket du ber om det eller inte! De kan faktiskt ställa till det rejält för den oerfarne! Känner du tvivel om deras kompetens, be dom visa Pt-licens!
    Det absolut bästa, tryggaste och i längden mest givande för dig är absolut att för några gånger anlita en licensierad PersonligTränare. Då får du dokumenterat professionell hjälp, ett personligt träningsprogram, en duktig Pt kan också "scanna" av dig så att du redan från början får hjälp med att träna bort fysiska ojämnheter.
  2. Använd ett träningsprogram
    All framgång med träning bygger på planering, struktur! Att veta vad man gör och varför! "To fail to plan is to plan to fail" Bättre kan det inte sägas! Irra inte planlöst omkring på gymmet och känn på än den ena än den andra maskinen! Se till att ha ett träningsprogram! Kan du inte få hjälp med ett, så gör ett själv! Du tycker kanske det verkar svårt, men försök! Jag vågar påstå att även ett "dåligt" träningsprogram är bättre än inget alls! Så viktigt är det! Och - du kommer att bli bättre på det! När du skapar ett träningsprogram, tänk dock på att:
  3. Kopiera aldrig elitens program
    Dom har alldeles för omfattande och avancerade program för att du som nybörjare ska kunna tillgodogöra dig den typen av träning.
    Här handlar det om personer med kanske 5-25 års träningserfarenhet, program som är skapade för ex. tävling och för att förbättra personliga brister i fysiken, brister som kanske inte alls är dina. Studera gärna deras upplägg och försök förstå tänket bakom, men kopiera aldrig!
  4. Träna lagom ofta
    Vad är lagom? För en nybörjare 3 ggr i veckan, max! Är du kanske dessutom tonåring och håller på även med andra idrotter, kan det räcka med 2 ggr i veckan! Det har sagts tusentalsgånger förut men kan inte upprepas tillräckligt ofta: Det är inte på gymmet du växer!
    Du växer och blir starkare när din kropp får vila! Det är meningslöst att mata på med ytterligare träning om du inte tillåter din kropp att återhämta sig. Förr eller senare når du en platå där du slutar att utvecklas!
  5. Träna lagom länge
    De flesta nybörjare genomför alldeles för långa träningspass.Även om intensiteten är låg så finns det ingen anledning att hålla på i timmar!
    Ett tips:börja med ett helkroppsprogram där du tränar alla stora muskelgrupper på en och samma dag. Gör sammansatta, flerledsövningar som t.ex. bänkpress, axelpress, benpress osv. Använd inte enbart maskiner utan träna också med hantlar och stång. Låt programmet bestå av 12, max 15 set - då är du klar inom 45 min. vilket räcker gott och väl!
  6. Tänk på vad du äter
    Det brukar sägas att ett lyckat träningsresultat vilar på tre pelare: träning, kost, vila. Själv vill jag lägga till ytterligare en, nämligen den mentala kapaciteten, förmågan att koncentrera sig, fokusera och visualisera. Alla pelare är lika viktiga, har någon mindre bärkraft kommer också resultatet att bli mindre bra!
    Ät åtminstone 5 ggr om dagen. 3 större mål och 2 mellanmål. Personligen anser jag att vissa måltider är extra viktiga:
    1. Frukosten.Missa den aldrig!
    2. Mellanmål innan träning.Försök få i dig något energirikt, proteinrikt ca 1,5 timma innan träningen. Kom inte till träningen på tom mage!
    3. Måltiden efter träningen.Det är oerhört viktigt att du snabbt fyller på med kolhydrater och proteiner efter träning, detta ska ske inom en timma! Att sköta kosten bra är något du alltid ska göra och inte bara på träningsdagar och runt själva träningspasset! Tänk på att bygga muskler är en anabol process som pågar 24 timmar om dygnet!
  7. Se till att få tillräckligt med sömn
    Se till att sova ordentligt, åtminstone 7-8 timmar per dygn. Sömn är en oerhört viktig komponent i återhämtningen. Sömnbrist leder till utsöndring av hormonet kortisol som påverkar muskelnedbrytning och fettinlagring, och det är ju det sista vi vill! God och tillräcklig sömn däremot leder till utsöndring av GH (Growth Hormone) som påverkar muskeluppbyggnad och fettförbränning!
  8. Utnyttja tankens kraft
    Skapa mål med din träning. Träningen blir alltid, liksom livet i övrigt, mer resultatgivande om man vet åt vilket håll man ska orientera sig. Målen ska vara realistiska och såväl kortsiktiga som långsiktiga! Fokusera och koncentrera dig på träningen. Slösa inte bort dyrbar träningstid med kompissnack, spar det till efter träningen! Detsamma gäller mobilen, den har inte inne på gymmet att göra!
  9. Använd kosttillskott med förnuft
    Fungerar dom? Ja,en del! Behövs dom? Ja,ibland! Men sätt inte din tillit till ett lyckat träningsresultat till kosttillskott! Sök inte efter någon magisk produkt som ska göra jobbet åt dig! Etablera först goda kostvanor, träna hårt och se till att få tillräcklig vila! Sedan kan du börja fundera på att lägga till något kosttillskott!
    Vilket kosttillskott ska jag då välja? Idag när marknaden översvämmas av ständigt nya produkter, produkter vars namn knappt går att uttala och där alla lovar fantastiska resultat,då är det inte lätt att välja! Mitt råd blir därför,välj något eller några av dessa: Wheyprotein, Kreatinmonohydrat, Gainer, vitamin-mineraltillskott, omega-3. Detta är produkter som varit med på marknaden länge och som kan anses som säkra, givetvis under förutsättning att man följer rekommenderad dosering.
  10. Undvik anabola steroider
    Tyvärr,förekommer dessa i gymvärlden,liksom inom idrotten rent allmänt! Kom ihåg en sak:det är en brottslig handling att sälja och att använda anabola steroider! Den som bryter mot detta kan komma att bli lagförd och utmätas straff enligt lag.
    Några av de medicinska komplikationer du kan drabbas av är cancer, leverskador, hjärtförstorning, aggressivitet, impotens. Bara detta borde vara avskräckande nog men vill du läsa mer om anabola steroider och biverkningar,gå vidare till länkar!
    För min egen del finns det också en moralisk aspekt: Det jag inte kan uppnå på naturlig väg, det är inte värt att ha!
    Anabola steroider - håll dig ifrån dom!!